BeCultour HAKATON

Izabrana najbolja inovativna rešenja za razvoj cirkularnog kulturnog turizma u Baču, Sremskim Karlovcima i Irigu

Stalna konferencija gradova i opština – Savez gradova i opština Srbije  (SKGO), u saradnji sa opštinama Bač, Sremski Karlovci i Irig i u  partnerstvu sa još 14 međunarodnih organizacija, dobila je podršku iz EU  Programa za istraživanje i inovacije HORIZONT 2020 za projekat  “BeCulTOUR: Više od kulturnog turizma”, a koji se tiče unapređenja i  inovativnog razvoja u oblastima: kulturnog, istorijskog, religijskog i  prirodnog nasleđa i turizma u šest evropskih oblasti – među kojima je i  Vojvodina, odnosno pomenute opštine.

Projektni partner Haute Ecole ICHEC–ECAM–ISFSC iz Brisela,  organizator takmičenja, hakatona i Programa akceleracije, otvorio je 3.  marta 2022. godine međunarodni poziv za inovatore da oblikuju budućnost  kulturnog turizma u šest evropskih regiona: Bazilikata (Italija), Aragon  (Španija), Larnaka (Kipar), Vojvodina (Srbija) i pogranično područje  severoistočne Rumunije i Moldavije - Inovativna rešenja za cirkularni kulturni turizam - Prilika za učestvovanje na hakatonu i u Programu akceleracije.

Na ovaj međunarodni konkurs je stiglo ukupno 35 prijava, od  kojih je osam iz Srbije, što je najveći broj iz jedne zemlje članice  projekta!

Formirana je Komisija za izbor najboljih inovativnih rešenja za razvoj kulturnog turizma u Baču, Sremskim Karlovcima i Irigu (Komisija) u čijem sastavu su delegirani predstavnici 13 relevantnih  institucija i organizacija sa nacionalnog, pokrajinskog i lokalnog  nivoa: Ministarstva kulture i informisanja, Ministarstva trgovine,  turizma i telekomunikacija, Kabineta ministra za inovacije i tehnološki  razvoj, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i  odnose s verskim zajednicama, Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje,  propise, upravu i nacionalne manjine - nacionalne zajednice, Saveta za  kreativne industrije/Platforme „Srbija stvara”, opština Bač, Sremski  Karlovci i Irig, Privredne komore Vojvodine, Naučno-tehnološkog parka  Novi Sad, Vojvođanskog IKT klastera i Biznis inkubatora Novi Sad.

Na osnovu evaluacije pisanih podnetih predloga i usmenih  desetominutnih prezentacija predstavnika svih osam predlagača održanih  26. maja na „pitch-session“-u - uz primenu kriterijuma koji su bili  sastavni deo javnog poziva, uspostavljena je zbirna rang lista i doneta Odluka o izboru inovativnih rešenja za cirkularni kulturni turizam i to za predloge pod nazivom:

 • FRUŠKING 8x4x4 - Avakuma Kvasa, Ane Aleksić, Jelene Panić Knežević i Vladimira Ivanovića;
 • BAČ BY TOUCH - Milana Končara, Zorice Subotić, Danila Kuljanina i Stele Badivuk; i
 • Cultural overload - Irig road - Ane Aleksić, Luli Miloš, Milice Rudić i Andreja Kravčuka.

Najbolji predlagači će imati priliku da na trodnevnom hakatonu u  Briselu u septembru ove godine i kasnije kroz Program akceleracije – do  februara 2023. godine razvijaju svoje projektne ideje kao inovativna  rešenja za cirkularni kulturni turizam, koji podrazumevaju skup  proizvoda i/ili usluga čiji je cilj stvaranje jedinstvenog iskustva,  odnosno turističke usluge u skladu sa  aktuelnim tendencijama kulturne i  kreativne industrije, digitalizacije, preduzetništva  i očuvanja  prirode, tradicije i  nasleđa.

Komisija je konstatovala da su svi predlozi odgovorili zahtevima  javnog poziva, te je podržala predlog SKGO da sve predloge, uz  saglasnost aplikanata, predloži za uvršćivanje u participativni postupak  izrade akcionog plana za cirkularni kulturni turizam u Baču, Sremskim  Karlovcima i Irigu – na osnovu koga bi u daljim Projektnim aktivnostima  bili promovisani i razvijani u skladu sa mogućnostima i raspoloživim  sredstvima na javnim konkursima u zemlji i inostranstvu.


Kontakt osoba za dodatne informacije:

Igor Pucarević, koordinator SKGO projekta BeCULTOUR u Srbiji, igor.pucarevic@skgo.org


OPISI IZABRANIH NAJBOLJIH INOVATIVNIH REŠENJA

 

Frušking 8x4x4

Frušking je nova reč u srpskom jeziku, koju smo izmislili za naslov projekta u okviru BeCULTOUR. Ona koketira sa engleskim pošto se termini na koje želi da asocira završavaju na –king, kao što su: walking, biking, hiking… Prvi deo našeg neologizma odlazi na reč fruški, što je pridev koji znači – ono što pripada Fruškoj gori.    

Kada se ovo sabere imamo šetnje, vožnju biciklom i planinarenje po Fruškoj gori. Pored sabiranja imamo i množenje: 8x4x4. To su dimenzije tajanstvene kutije koju će turista dobiti kad nam dođe u goste. Kada je rasklopi u njoj će naći 32 priče o 32 mesta, 32 fruškogorska vina i 32 istorijske ličnosti. U tako maloj kutiji? Da, i još je ostalo mesta za par stvari: za jednu mapu okrenutu na istok (jer je orijentacija nastala od reči orijent, a i zbog Tolkina koji piše da su patuljci ovako crtali mape); za mogućnost da se putuje na sreću, ali i druga mogućnost, da se maršruta odredi nakon pomnog istraživanja i po vlastitom izboru. A šta ako je vlastiti izbor sreća? Onda ste na pravom putu.

Frušking je lek za frustraciju i oslobađa od stresa. Kad je duboko u šumi čovek se povezuje sa iskonskim i shvata da u prirodi nije i ne može biti gost. Prateći mapu okrenutu prema istoku turista se vraća samom sebi.    

 

Bač by Touch

Nakon višegodišnjeg iskustva u radu i volontiranju u institucijama kulture, baštini, turističkim i omladinskim organizacijama, ovaj projekat smo zamislili kao odgovarajuću implementaciju savremenog iskustva za turiste koji traže savremena rešenja u turizmu. Tokom pandemije COVID-a, svi smo primetili povećanu potrebu za daljinskim i digitalnim rešenjima u turizmu i očuvanju kulture. Sa aspekta digitalnih tehnologija, poslednjih godina, posebno u industriji pametnih telefona, „touch“ tehnologija je široko rasprostranjena i posebno održiva kod mlađe populacije.

Došli smo na ideju da napravimo interaktivni ekran osetljiv na dodir, koji bi sadržao različite programe i rešenja u vidu jednog digitalnog okruženja, virtuelno i čulno iskustvo, promociju kulturnog nasleđa, lokalnih preduzeća, domaćinstava, ruralnih područja, opšteg turizma i očuvanja prirode. Što se tiče virtuelnog i čulnog iskustva, naš plan je da napravimo virtuelno okruženje u kome bi bilo moguće iskusiti mnoge aspekte srednjovekovnog života na tvrđavi Bač, koje takođe sadrži 3D dinamički audio, likove koji će odgovarati na niz pitanja o Baču u formi dijaloga višestrukog izbora.

Okruženje bi takođe sadržalo čitavu srednjovekovnu tvrđavu, okolni životinjski svet, moguće slučajne događaje u odabranom datumu (kao npr. Dani evropske baštine) i virtuelni savetnički vodič za odrasle i omladinu. Štaviše, naš tim planira da napravi veb stranicu koja bi nudila promociju svih navedenih ciljeva, a pored toga bi sadržala celo iskustvo u Android aplikaciji koja bi bila dostupna za preuzimanje na digitalnim distributivnim platformama. Očekivani ishod ovog projekta je podizanje interesovanja za turizam i kulturnu baštinu kod mlađe populacije, povezivanje preduzeća, omogućavanje lako dostupnih informacija koje su međunarodno dostupne na više jezika, ušteda vremena potrebnog turistima da upoznaju mesto, promocija ekološkog i cirkularnog turizma itd. 

 

Cultural overload – Irig road

Digitalna mapa Iriga pružiće turistima – kako onima koji su već na lokaciji, tako i potencijalnim – informacije o prirodnom i kulturnom nasleđu, priče, slike, video sadržaj o lokalitetu, kao i elemente koji će povećati njihovu angažovanost. Ovo će biti lični turistički vodič, dostupan 24 časa, sedam dana u nedelji. Ova digitalna mapa podrazumeva kreiranje novog turističkog proizvoda – identifikaciju atrakcija koje će biti deo digitalne mape oblasti, kao i edukaciju svih uključenih ponuđača.

 • Odabrani ponuđači će proći edukaciju o tome kako da ponude standardizovan proizvod.
 • Atrakcije će biti opisane.
 • Svaka poseta će biti personalizovana prilagođenim porukama pri dolasku i odlasku.
 • Platforma će imati opciju za slanje push-notifikacija svim posetiocima lokacije sa informacijama o posebnim atrakcijama, događajima ili promocijama.
 • Digitalna mapa će imati opciju igranja interaktivnih igara na lokaciji, što daje mogućnosti za grupno učestvovanje i tim-bilding aktivnosti, otvarajući time prostor za privlačenje novih segmenata korisnika tokom radnih dana.
 • Svaki posetilac će dobiti digitalni sadržaj sa brendom destinacije, pogodan za deljenje putem društvenih mreža. Ovaj sadržaj će biti automatski generisan na osnovu slika i video zapisa koje turisti sami zabeleže tokom posete.
 • Aplikacija će omogućiti kreatorima turističke ponude uvid u lokaciju posetilaca u svakom momentu. Ovo će omogućiti kontrolu posećenosti i uvid u to koje su lokacije najpopularnije i koliko dugo se posetioci zadržavaju na njima. Ovim se omogućava i neposredna povratna informacija od strane turista i jasan pokazivač kreatorima ponude za buduće korake – šta su ključne atrakcije.
 • Aplikacija će turistima pružiti mogućnost za društvenu odgovornost putem informacija o prikupljanju sredstava za očuvanje kulturnog nasleđa.
 • Mogućnost rezervacije karata i smeštaja putem aplikacije omogućiće ostvarivanje dodatnih prihoda.