Vesti

Dostupni novi modeli administrativnih postupaka u oblastima lokalne poreske administracije i saobraćaja

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) pripremila je nove modele administrativnih postupaka iz nadležnosti lokalne poreske administracije koje su zasnovane na izmenama i dopunama finansijskih i drugih propisa. Takođe, u nastavku teksta zainteresovani mogu preuzeti i ažurirane postupke iz oblasti saobraćaja.

MODELI POSTUPAKA OD SADA DOSTUPNI PUTEM REGISTRA ADMINISTRATIVNIH POSTUPAKA

SKGO je u proteklom periodu završila opsežan rad na pripremi i ažuriranju svih modela izvornih postupaka koje sprovode jedinice lokalne samouprave, a koji su potom u saradnji sa Republičkim sekretarijatom za javne politike, uneti kao obrasci administrativnih postupaka u Registar administrativnih postupaka. Ovom aktivnošću omogućen je olakšan i ubrzan proces unosa postupaka iz izvorne nadležnosti JLS u Registar administrativnih postupaka. Tokom 2023. godine, SKGO je u saradnji sa Republičkim sekretarijatom za javne politike realizovala pet obuka koje je pohađalo oko 1200 učesnika iz više od 100 jedinica lokalne samouprave, a obuke su bile namenjene za lica koja su određena za administratore Registra, odnosno za lica koja su u obavezi da popišu administrativne postupke. Takođe, u cilju podrške i pravovremenog unosa postupaka u Registar administrativnih postupaka, SKGO je podržala pojedina ministarstva prilikom pripreme i ažuriranja postupaka iz njihovih nadležnosti, a koje sprovode jedinice lokalne samouprave.

Obzirom da Zakon o registru administrativnih postupaka RS uvodi Registar administrativnih postupaka kao jedinstvenu, centralizovanu, elektronski vođenu evidenciju postupaka koja u potpunosti ispunjava funkciju praćenja, standardizacije i informisanja građana o postupcima koje sprovode jedinice lokalne samouprave, modeli administrativnih postupaka SKGO su uspešno integrisani u novi sistem, te se oni više neće nalaziti na sajtu SKGO.

U narednom periodu, SKGO će usmeriti svoje aktivnosti na praćenje i podršku radu naših članica u pogledu korišćenja Registra administrativnih postupaka i dalju integraciju ovih poslova u svakodnevno postupanje jedinica lokalne samouprave, ocenjujući da je stvoren kvalitetan zakonski i institucionalni okvir koji omogućuje praćenje izrade i ažuriranja postupaka, kako za jedinice lokalne samouprave, tako i za građane i privredu. Takođe, SKGO će nastaviti da pruža stručnu podršku u izradi modela administrativnih postupaka koji bi proisticali iz novih nadležnosti lokalne samouprave.

LPA administrativni modeli 2024. >>>

Prijave i obrasci uz LPA modele >>>

Saobracaj >>>